Publicat pe

Cum poți economisi timp și bani cu un sistem de localizare auto? – Partea 1

Prețurile continuă să crească, în timp ce timpul nu ne iartă niciodată. Indiferent de natura afacerii sau afacerilor tale, cerința fundamentală pentru cele două resurse – timp și bani – rămâne constantă și este mereu solicitată. Aici intervine sistemul de localizare auto. În cazul flotelor auto, această cerință se manifestă sub două forme principale – nevoia de organizare și comunicare în timp real și nevoia de a monitoriza consumul de carburant. Având în vedere că aceste activități implică o mobilitate mare și imprevizibilitate, doar o monitorizare constantă poate asigura o organizare adecvată și un control eficient al consumului de combustibil.

În majoritatea situațiilor, un sistem de localizare auto se bazează pe tehnologia GPS. Managerii de flotă optează pentru această tehnologie pentru a îmbunătăți controlul asupra activităților desfășurate de echipele lor în teren și, în consecință, pentru a gestiona mai eficient resursele, în special consumul de resurse, cum ar fi combustibilul, care reprezintă principala sursă de risipă.

CE ESTE, MAI EXACT, UN SISTEM PE BAZĂ DE GPS?

  1. GPS, sau Sistemul Global de Poziționare, reprezintă un sistem global de poziționare care se bazează pe o rețea de sateliți care orbitează în jurul Pământului.
  2. Această rețea de sateliți, cunoscută și sub denumirea de GNSS (Sistem Global de Navigare prin Sateliți), comunica cu dispozitivele GPS pentru a le furniza informații legate de locație, direcție, timp și viteză.
  3. Monitorizarea prin intermediul GPS se efectuează prin intermediul unui dispozitiv instalat direct pe vehicul, echipament sau persoană. Prin acest mijloc, se poate determina locația și se poate înregistra mișcarea obiectului sau persoanei respective.

Componentele și modul de funcționare al unui sistem de monitorizare prin GPS 

  1. Dispozitivul GPS montat pe vehicul emite informații cum ar fi locația, timpul și viteza de deplasare către serverul principal.
  2. Serverul prelucrează și stochează datele primite și le pune la dispoziție printr-o interfață sau platformă ușor de utilizat.
  3. Persoana responsabilă cu gestionarea flotei sau a echipei din teren utilizează platforma pentru a analiza sau configura informațiile disponibile.
  4. Cum pot fi folosite sistemele GPS în afacerea ta

Interacțiunea în timp real dintre coordonatori și șoferi facilitează ajustări constante în funcție de informațiile noi și schimbările neprevăzute, permițând astfel luarea celor mai bune decizii și furnizând o perspectivă cuprinzătoare asupra întregii operațiuni.

Supravegherea activității șoferilor în timpul condusului, conform normelor de conduită și pentru menținerea bunei funcționări a vehiculului, conduce la o conformare mai riguroasă la regulile de circulație și la o reducere semnificativă a riscului de accidente.

Prin intermediul dispozitivelor montate pe vehicule, se poate monitoriza constant starea mașinilor și nivelul de combustibil. Analizarea tendințelor în ceea ce privește utilizarea eficientă a combustibilului permite identificarea rapidă a problemelor și prevenirea cheltuielilor semnificative și repetate.

Fiind în permanență informat cu privire la starea vehiculului și având posibilitatea de a configura avertizări pentru a te reaminti despre plățile taxelor și alte necesități, vei evita cheltuielile neprevăzute, amenzile și problemele legate de funcționalitatea mașinilor din flota ta.

Prin urmărirea modului în care se conduce și identificarea șoferilor, precum și prin menținerea unui înregistrari a activității lor, vei putea să-ți motivezi echipa și să asiguri că sarcinile sunt îndeplinite într-un mod sigur și eficient, respectând atât siguranța, cât și termenele stabilite.

Un software care se conectează la dispozitivele GPS și la serverul principal poate să analizeze și să interpreteze datele referitoare la activitatea flotei, punându-le la dispoziție pe o platformă accesibilă pentru coordonatori. Aceștia pot utiliza aceste date pentru a genera diverse rapoarte de activitate.

Ce înseamnă un sistem GPS bun?

Pe lângă funcțiile de bază, cum ar fi determinarea și monitorizarea locațiilor vehiculelor, verificarea distanței față de o adresă și primirea notificărilor pentru deplasările în afara orelor sau zonei stabilite, este esențial ca un sistem de monitorizare prin GPS să ofere următoarele:

  1. Hardware și software ușor de utilizat: Sistemul ar trebui să fie intuitiv și adaptabil la nevoile specifice ale afacerii sau flotei tale. Interfața utilizatorului trebuie să fie prietenoasă și ușor de navigat.
  2. Servicii de calitate pentru clienți: Un suport tehnic și asistență în implementarea și utilizarea software-ului sunt la fel de importante precum calitatea produsului în sine. Un serviciu de clienți responsiv și bine pregătit poate face diferența în gestionarea sistemului.
  3. Prețuri avantajoase și costuri transparente: Sistemul ar trebui să ofere opțiuni de tarifare flexibile, precum planuri lunare sau anuale, pentru a se potrivi nevoilor tale. Este crucial să eviți costurile ascunse și să examinezi cu atenție termenii și condițiile pentru a înțelege exact ce presupune costul total.

Alegerea unui sistem de monitorizare GPS de la un brand de încredere și cu reputație solidă este de asemenea importantă pentru a te asigura că vei primi un produs și servicii de înaltă calitate.

Cum îl aleg?

1. COSTURI ASCUNSE

Așa cum ai subliniat, transparența în ceea ce privește prețurile este crucială în procesul de selecție a unui sistem de monitorizare GPS de încredere. Lipsa transparenței poate duce la surprize neplăcute, cum ar fi costuri suplimentare ascunse sau taxe recurente care pot depăși semnificativ bugetul inițial și pot deveni o cheltuială considerabilă. Este important să ai o înțelegere clară a tuturor costurilor asociate cu sistemul de monitorizare GPS și să citești cu atenție toate termenii și condițiile pentru a evita astfel de surprize neplăcute.

  1. O INTERFAȚĂ ȘI UN SOFTWARE UȘOR DE MANEVRAT

Accesibilitatea și eficiența coordonării informațiilor depind în mare măsură de modul în care sistemul funcționează și de capacitatea sa de a se adapta la activități variate. Cu toate acestea, este la fel de important ca sistemul să fie ușor de utilizat, în special pentru cei care nu sunt familiarizați cu domeniul IT.

3. UN PROGRAM ACTUALIZAT, CU FUNCȚII RELEVANTE

mulțime de tehnologii GPS disponibile pe piață nu sunt actualizate și nu mai răspund cerințelor actuale. Este important să verifici frecvența actualizărilor efectuate de sistemul GPS pentru a te asigura că acestea au loc cel puțin de patru ori pe an. De asemenea, poți verifica relevanța și accesibilitatea interfeței prin intermediul recenziilor și să testezi direct prin perioade de încercare gratuite.