Șase Principii ale Conducerii Economice și Modalități de Implementare Simplă
Când vine vorba de gestionarea flotelor auto, managerii acordă atenție detaliilor tehnice ale vehiculelor achiziționate. Cu toate acestea, este ușor să trecem cu vederea influența semnificativă pe care stilul de condus o poate avea asupra costurilor de întreținere. Companiile au observat că adoptarea unui stil de condus mai economic poate duce la reducerea semnificativă a consumului de combustibil, în jurul valorii de 10% – 20%. Acest lucru devine evident prin monitorizarea comportamentului șoferilor în trafic și impunerea de reguli stricte privind utilizarea vehiculelor. În plus față de economiile de carburant imediate, instruirea șoferilor într-un stil de condus economic a adus beneficii pe termen lung. Respectarea acestui stil de condus nu doar că a crescut siguranța în timpul serviciului, dar a și redus cheltuielile pentru întreținere și reparații ale flotei.
Rutina zilnică a unui șofer poate fi extrem de complexă, mai ales atunci când trebuie să ajungă la mai multe puncte intermediare într-un timp limitat. În astfel de situații, tentația de a forța mașina pentru a înregistra timpi de deplasare “record” poate fi puternică. Cu toate acestea, astfel de comportamente pot aduce mai multe dezavantaje decât beneficii pentru companii.
Soluția rezidă într-o planificare optimă a rutelor și împărțirea deplasărilor în mod echitabil între șoferi. Respectând câteva reguli simple, care au fost deja dovedite a fi eficiente, orice șofer poate menține consumul de combustibil la un nivel minim. Astfel, pentru a conduce economic, este recomandat:
– Evitarea accelerărilor și frânărilor bruște, prin anticiparea traficului;
– Menținerea unei viteze constante în timpul deplasării;
– Respectarea limitelor de viteză;
– Schimbarea treptelor de viteză la momentul potrivit – nici prea devreme, nici prea târziu;
– Evitarea staționării cu motorul pornit mai mult de 5 minute;
– Menținerea vehiculului în treaptă în timpul coborârii unei pante.
Comportamentul șoferilor poate fi ușor monitorizat cu ajutorul dispozitivelor telematice, care înregistrează și transmit toate informațiile relevante către persoanele responsabile de gestionarea flotei. Aceste sisteme pot evalua performanța șoferilor, efectua comparații și genera rapoarte complexe pentru a determina cine conduce într-un mod mai sigur și mai eficient din punct de vedere al economiei.