Posted on

Riscurile vitezei excesive la volan!

Bine v-am regăsit pe blogul LocalizareAuto.ro!

Am revenit cu un articol de conștientizare a pericolelor la care se expun și ne expun șoferii care se aventurează cu viteze mari pe șosele. Deși este un subiect des  întâlnit și pentru care s-au creat o multitudine de campanii,  riscurile la care sunt supuși șoferii, dar și cei din jurul lor atunci când viteza este excesivă sunt mult prea mari pentru a fi neglijate. 

Viteza reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave în România, ponderea sa în statisticile anuale de profil fiind de aproximativ 20% din total. Gravitatea consecinţelor creşte direct proporţional cu viteza la care se produce accidentul, fapt care explică numărul ridicat de victime şi rata mare a deceselor înregistrate frecvent în cazul impactului cu pietoni imprudenţi.

Conform datelor publicate de WHO (World Health Organization), o creştere a vitezei de deplasare medii conduce atât la creşterea riscului unui accident rutier, cât şi la creşterea gravităţii acestuia. De exemplu, pentru fiecare creştere cu 1% a vitezei medii de deplasare, rezultă o creştere cu 4% a riscului de accident cu victime, respectiv cu 3% a riscului unui accident grav.

Aceeași sursă ne oferă câteva sfaturi pe care trebuie să le luăm în calcul atunci când apăsăm din ce în ce mai tare pedala de accelerație. Aceste ar fi:

Nu subestimați pericolul vitezei. Cu cât viteza maşinii e mai mare, cu atât este mai puţin timp la dispoziţie să opresti la timp pentru a evita un accident. O maşină mergând cu 40 km/h are nevoie de circa 8,5 metri pentru a opri. O maşină mergând cu 50 km/h are nevoie de circa 13 metri pentru a opri. 

Într-o situaţie de urgenţă, timpul de reacţie al unui şofer obişnuit este, în medie, de 1,5 secunde (medie folosită în mai multe studii. Timpul de reacţie poate varia, în funcţie de persoană şi de situaţie, între 0,7s şi 3s). Fiecare 10 km/h în plus la viteza de deplasare înseamnă 4,16 metri străbătuţi suplimentar înainte de a apuca să reacţionați

Fiecare 10 km/h în plus la viteza de deplasare înseamnă 2,77 metri suplimentari străbătuţi în 1 secundă. În caz de urgenţă, pot însemna diferenţa dintre impact şi a opri la timp. Nu subestimați pericolul vitezei.

În general, se estimează că 10-15% din numărul total de accidente şi 30% din toate accidentele cu victime sunt rezultat direct al vitezei excesive sau al neadaptării vitezei. Cu cât cineva conduce mai repede, cu atât creşte riscul de accident, dar şi severitatea accidentului şi probabilitatea ca în urma acestuia să existe persoane decedate.

Factorii principali care influenţează gravitatea impactului accidentelor produse de viteză includ: tipul de drum, sistemele de siguranţă ale maşinii, diferenţele de masă între maşinile care intră în coliziune şi vulnerabilitatea participanţilor la trafic.

De ce este viteză un factor agravant în accidente şi un factor provocator de accidente:

1) un şofer care circulă la viteză mare are mai puţin timp să reacţioneze la evenimente neaşteptate; deşi timpul de reacţie e acelaşi, distanta acoperită până apuca să reacţioneze este mai mare;

2) la viteze mari, distanţa de frânare creşte;

3) când un vehicul se apropie cu viteză mare, le da mai puţin timp celorlalţi participanţi la trafic să reacţioneze ca să evite o coliziune; La viteze mari, participanţii tind să supraestimeze timpul de reacţie pe care îl au la dispoziţie;

4) Câmpul vizual al şoferului se îngustează pe măsură ce acesta conduce mai repede; la 130 km/h, şoferul are un unghi vizual de doar 30 de grade, ceea ce înseamnă că poate vedea mult mai puţine pericole;

Toate aceste statistici și sfaturi oferite de specialiștii în domeniu au scopul de a duce la conștientizarea faptului că viteza creează reale pericole nu doar pentru șoferi ci și pentru restul persoanelor care se află în mașina respectivă, pentru pietoni și pentru ceilalți participanți la trafic.