Posted on

Poziția corectă la volan.

Bine v-am regăsit pe blogul LocalizareAuto.ro! 

De această dată dorim să vă aducem în prim plan un subiect important pentru sănătatea șoferilor, și anume: poziția corectă la volan!

Poziția pe care fiecare șofer o abordează atunci când este la volan depinde de preferințele fiecăruia și poate afecta în mod diferit fiecare persoană. Poziția corectă poate fi diferită, dar depinde de câteva criterii ce trebuie respectate. 

Poziția adoptată în timpul condusului poate fi una relaxantă sau din contră, una obositoare care poate provoca disconfort și poate duce la apariția durerilor de spate. Pentru o poziție confortabilă la volan trebuie să se facă câteva reglaje înainte de a se pleca la drum, mai ales în cazul în care nu se conduce mașina personală la care aceste reglaje rămân neschimbate.

Scaunul trebuie reglat în așa fel încât șoferul să ajungă ușor la pedale, fără a fi nevoit să se întindă. Spătarul scaunului trebuie lăsat pe spate până când brațele sunt ușor îndoite pe volan iar în cazul mașinilor care au opțiunea de înălțare a scaunului, acesta trebuie să fie cât mai sus dar fără a se atinge plafonul cu capul. Poziționarea scaunului prea aproape de volan afectează eficiența airbagului în caz de accident.

Atunci când un airbag este activat, acesta practic îți explodează în față, la o viteză de 180 km/ora. Acest fapt poate fi fatal, dacă ești prea aproape de volan. Dacă ai încrucișat brațele când conduci și un airbag se activează, forța acestuia ar putea să-ți rupă brațele.

Tetiera trebuie reglată astfel încât baza acesteia să fie în dreptul cefei șoferului și să fie la o distanța de aproximativ un centimetru față de cap. Tetiera ajuta la prevenirea leziunilor gatului in caz de lovitura din spate si de aceea poziționarea corecta a acesteia este foarte importantă. Fiecare șofer trebuie sa acorde atenție acestui aspect.

Nici reglarea volanului nu trebuie omisa. Volanul trebuie reglat astfel incat brațele sa nu obosească la drum și să nu acopere panoul de bord.

Pentru reglarea oglinzilor trebuie sa ținem cont de faptul ca în acestea trebuie sa fie vizibil tot ce se întâmplă în jurul mașinii, fără a fi nevoie ca șoferul sa miște foarte mult capul.

Înainte să plecăm la drum trebuie sa ne asigurăm ca portbagajul si toate portierele sunt închise corect si trebuie sa verificam bordul înainte de pornire (martorii de bord se aprind atunci cand masina are probleme).

Foarte important este sa nu uitam de centură de siguranță, dar atenție sa nu fie rasucita. Aceasta trebuie sa fie ferma pe corpul nostru.

Respectarea acestor criterii poate duce la minimizarea riscului de a afecta sănătatea șoferului și la a maximiza protecția pe care o oferă o poziție corectă în timpul șofatului. Cu cât o persoană petrece mai mult timp în mașină, cu atât mai importantă este poziția.