Posted on

Mașini electrice vs. mașini pe combustie!

Bine v-am regăsit!

Am revenit cu articolul promis. Ne dorim să facem o comparație între mașinile electrice și cele cu combustie. Mașinile electrice au adus o serie de inovații pe piața auto, dar au și creat două tabere în rândul șoferilor. Deși par a fi același lucru, aceste două tipuri de mașini sunt  diferite. 

Așadar, vom continua cu o serie de comparații între cele mai importante aspecte ale acestor autovehicule:

O mașină cu combustie are un motor cu ardere internă, producând combustie în interiorul cilindrilor. Prin intermediul reacției exotermice menționate, o parte din energia combustibilului este eliberată sub formă de energie termică care, printr-un proces termodinamic, este transformată parțial în energie mecanică. Acest motor circulă cu benzină sau motorină. Trebuie clarificat faptul că o mașină electrică se conduce diferit față de cea convențională, deoarece are o altă serie de mecanisme și reguli care trebuie cunoscute și care se învață în timp. Mașinile electrice nu au cutie de viteze sau ambreiaj, așa că se conduc precum mașinile cu cutie automată.

În cazul mașinii electrice lipsesc zgomotul și vibrațiile, conducerea fiind lină. Acest lucru se datorează faptului că motorul său este practic imperceptibil, spre deosebire de mașina tradițională al cărei motor face zgomot.

O mașină electrică primește tracțiune de la motoarele electrice. Această energie este stocată în sisteme reîncărcabile, baterii care consumă apoi energia stocată în timpul deplasării lor. Un avantaj al vehiculelor cu combustie este posibilitatea de a avea parte de motoare de putere mare și o mare autonomie de funcționare, deoarece se alimentează cu hidrocarburi.

Un dezavantaj al vehicului cu combustie este transformarea combustibilului în căldură, deoarece un diesel de ultimă generație folosește 43% din combustibil pentru a-l transforma în putere mecanică, restul disipându-se ca și căldură. În cazul motorului pe benzină, utilizarea este mai mică, doar 25%.

Investiția inițială este de obicei mai mare la o mașină electrică decât la cumpărarea unui vehicul pe combustie, dar pe termen lung este amortizată, deoarece economisește combustibil, bani pe întreținere, printre altele. Costul energetic pe kilometru al încărcării electrice este mult mai mic decât combustibilul pentru un vehicul obișnuit.

Motoarele convenționale produc emisii nocive în urma arderii carburanților, iar noile norme anti-poluare sunt din ce în ce mai drastice . Tehnologia motoarelor cu ardere internă și-a atins limitele, iar evoluții care chiar să conteze se mai pot face doar în domeniul sistemelor de depoluare (catalizatoare, filtre de particule, etc.).

Mașinile electrice și cele pe hidrogen nu poluează în funcționare. În primul caz, bateria unei mașini 100% electrice e încărcată cu energie electrică, pe care o furnizează motorului electric, acesta punând mașina în mișcare fără a arde niciun gram de carburant.

Pentru un client obișnuit cu mașinile cu combustie, trecerea la o mașină electrică pare să însemne multe compromisuri. Iar acestea, exact problema sensibilă a autonomiei și timpului de alimentare o atacă. Adică rezervorul/rezervoarele unei mașini cu combustie ar asigura peste 500 km cu un plin – adică de 2-3 ori mai mult decât o mașină electrică actuală.

Acesta ar fi cele mai importante aspecte care atrag atenția când vine vorba despre autovehiculele pe care le folosim. Ne-ar plăcea să aflăm care este părerea dumneavoastră despre acest aspect. Noi susținem ambele tipuri de mașini și vă încurajăm să vă documentați temeinic atunci când doriți să vă achiziționați o nouă mașină!