Posted on

Lumini conforma și neconforme.

Bine ați revenit pe blogul LocalizareAuto.ro!

Care sunt tipurile de lumini auto neconforme și de ce sunt periculoase?

Aceasta este întrebarea de la care am pornit acest articol. Este o problemă destul de des întâlnită în trafic și am fost curioși să aflăm cât este de importantă în realitate și care sunt riscurile la care se expun cei care își montează astfel de lumini. 

Pe lângă pericolele asociate utilizării surselor de lumină neconforme și incomodarea participanților la trafic, aceste intervenții determină o modificare constructivă în urma căreia vehiculul nu mai corespunde cu tipul omologat. Adică prin înlocuirea unui bec omologat dintr-un dispozitiv omologat, cu un bec care nu asigură cerințele privind compatibilitatea, siguranța și interschimbabilitatea (cele pentru becul cu filament sunt diferite față de cele pentru becurile cu led), autovehiculul dumneavoastră nu va mai corespunde normelor privind admiterea și menținerea sa în circulație pe drumurile publice.

Deși utilizatorii acestor surse de lumină sunt încântați de „beneficiile” noilor tehnologii, în cele mai dese cazuri, aceștia nu conștientizează pericolele la care se supun și, implicit, îi expun pe ceilalți participanți la trafic.

Și încă un detaliu la care trebuie să fiți atenți este destinația acestor produse. Chiar dacă sunt omologate există anumiți producători care menționează pe ambalajul produselor faptul că acestea sunt fabricate în mod exclusiv pentru utilizarea lor pe vehiculele destinate competițiilor sportive, în afara drumurilor publice, și care nu sunt destinate utilizării în circulația pe drumurile publice.

Înainte de achiziționarea unui astfel de produs vă sfătuim să solicitați vânzătorului prezentarea documentelor care atestă certificarea conformității acestora, prevăzute de legislația în vigoare (declarație de conformitate, certificat de garanție, copie certificat omologare/ comunicare de omologare).

Sfatul RAR este să NU achiziționați produse care nu oferă siguranța că acestea sunt omologate de către producător și destinate autovehiculului dumneavoastră. Este recomandat să apelați la unitățile service autorizate de către RAR-RA, care sunt obligate să elibereze documente justificative și să își angajeze responsabilitatea privind activitățile de întreținere, reparații sau echipări retrofit (ulterioare fabricației).