Posted on

Închiderea rețelelor 2G și 3G – cum ne afectează ?

O mare parte dintre companiile de telecomunicații aleg închiderea rețelelor 2G și 3G până la sfârșitul lui 2025.

În ultimii ani, tot mai mulți operatori de rețea din întreaga lume au ales să spună stop rețelelor 2G și/sau 3G, pentru a crește raza de acoperire a rețelelor 4G și 5G.

Asta înseamnă că odată cu inactivarea acestor rețele, mulți consumatori vor fi afectați, iar dispozitivele de generație mai veche, care folosesc tehnologia 2G și/sau 3G nu vor mai putea funcționa prin conectare la rețea.

În cazul transportului, problema este și mai puternică, deoarece mulți transportatori folosesc echipamente GPS prin semnal 2G, pentru că acestea au un preț mult mai avantajos, iar până de curând păreau cea mai bună opțiune pentru companiile mici.

În cele ce urmează, vă vom prezenta cele mai importante informații privind închiderea rețelelor 2G și 3G și cum puteți să vă adaptați corespunzător situației ce se va extinde în următoarea perioadă.

Operatorii de rețea doresc închiderea rețelelor 2G și 3G

Datorită creșterii calității rețelelor 4G și 5G, închiderea rețelelor 2G și 3G este o opțiune tot mai des aleasă de către furnizorii de telecomunicații.

Închiderea rețelelor 2G și 3G ar însemna o extindere a serviciilor 4G și 5G, fiind la o calitate mult mai mare.

Această oprire a serviciilor are loc treptat însă, la nivelul întregii lumi.

Este important de menționat faptul că închiderea rețelelor 2G și 3G depinde de la un furnizor de rețea la altul.

Nu toate companiile de telecomunicații aleg să închidă ambele rețele, unii optează pentru închiderea doar a 2G, alții pentru oprirea rețelei 3G, iar unii pentru oprirea ambelor rețele, simultan sau la distanță de câțiva ani.

În funcție de acest aspect, utilizatorii anumitor companii de telecomunicații vor fi afectați în mai mică sau mai mare măsură.

De ce are loc închiderea rețelelor 2G și 3G

Practic, companiile de telecomunicații doresc să extindă aria rețelelor 4G și 5G.

Pentru a face acest lucru, sunt nevoiți să aleagă să oprească furnizarea de rețele fie 2G, fie 3G. În acest mod, pot extinde spectrele de frecvență 4G și 5G și pot crește calitatea serviciilor, întrucât 2G și 3G sunt depășite din punct de vedere tehnologic.

Mai mult decât atât, numărul de utilizatori ai rețelelor 2G și 3G este tot mai mic, peste tot în lume, deoarece noile telefoane și dispozitive au acces la 4G și 5G, care furnizează o calitate net superioară a datelor transmise.

Aici apare însă problema dispozitivelor de pe piață care folosesc rețeaua 2G sau 3G și care pot rămâne, practic, în afara oricărei raze de acoperire.

Închiderea rețelelor 2G și 3G în Europa

O mare parte dintre companiile de telecomunicații europene vor închide rețelele 2G și 3G până la sfârșitul lui 2025. Anumite companii de telecomunicații din țări precum Elveția, Olanda și Liechtenstein au închis deja rețeaua 2G .

Până la finalul lui 2023, țările care își propun să închidă rețeaua 3G sunt Danemarca, Slovacia, Grecia, Ungaria și Suedia.

Cum afectează transportatorii?

Închiderea rețelelor 2G și 3G va afecta semnificativ domeniul transportului.

Flotele auto care sunt dotate cu echipamente 2G sau 3G vor avea nevoie de schimbări radicale pentru a reuși să utilizeze eficient monitorizarea GPS.

De ce mai exact? Transportatorii vor începe să observe probleme de actualizare a locației în țările care închid rețelele 2G sau 3G.

Practic, echipamentele GPS nu vor mai transmite niciun fel de informații atunci când intră pe un teritoriu neacoperit de rețelele de funcționare.

În acest sens, se va pierde accesul în timp real la:

  • Locația exactă a vehiculului;
  • Starea vehiculului;
  • Notificările și alertele primite prin intermediul echipamentului GPS vor avea întârzieri semnificative;
  • Partajarea locației cu alți parteneri va fi afectată;

Ce poți face mai departe după închiderea rețelelor 2G și 3G?

În perioada următoare, este important să verifici compatibilitatea de rețea a echipamentului GPS montat pe mașinile tale, dacă acesta funcționează doar cu rețelele 2G, 3G, și/sau 4G.

Astfel, poți începe să iei în calcul schimbarea acestora cu alte echipamente GPS care să aibă compatibilitate cu rețeaua 4G, pentru a te asigura că în următorii ani vei scăpa de orice grijă privind accesul la datele mașinilor tale, indiferent de locația acestora.

În acest mod, vei scăpa de stresul cauzat de schimbări și vei putea să ai un control mult mai bun asupra vehiculelor din flota ta.