Bine ați revenit pe blogul nostru!
Așa cum v-am menționat încă de la finalul articolului trecut, vom continua cu un articol despre modul în care trebuie tratați cei care conduc motociclete în trafic. Acesta este un subiect controversat, dar părerea noastră este una fermă: Motocicliștii trebuie respectați în trafic! Aceștia sunt conducători auto ce se supun acelorași reguli și merită același respect precum cei care se află la volanul unui autoturism.
De-a lungul timpului, s-au desfășurat o multitudine de campanii de conștientizare asupra modului în care trebuie tratați motocicliștii în trafic. Necesitatea acestor campanii a venit din lipsa de respect a conducătorilor de autoturisme față de aceștia. Nu trebuie neglijat faptul că există probleme de comportament și în ceea ce îi privește pe șoferii motocicletelor.
Titi Aur a declarat pentru o revistă de profil: „Avem probleme mari, în primul rând la capitolul educație. Și este vorba atât de cei șapte ani de acasă, din școala generală, din școala de șoferi și educație în trafic.
Eu consider că motivul principal pentru care se produc accidente este că șoferii motocicliștii dar și pietonii nu conștientizează pericolul la care se expun. Nu realizează că mașina sau motocicleta este o armă, pentru că după cum se vede, avem sânge foarte mult pe șosele. Iar acest sânge este produs cu ”armele” numite mașini. A da unui șofer sau unui motociclist o mașină sau o motocicletă pe mână, fără să fie pregătit, este ca și cum ai da niște pistoale mitralieră unor copii de grădiniță sau unor persoane nepregătite”
Așadar, sursa principală a problemelor este educația și faptul că nu sunt conștientizate adevăratele pericole la care oamenii pot fi expuși în urma unui comportament iresponsabil.
Unul dintre cele mai longevive ziare din țară, Evenimentul Zilei, a publicat un articol în care oferă sfaturi atât pentru șoferii motocicletelor, cât și pentru cei ai autoturismelor. Câteva dintre acestea sunt:
„RUGĂMINȚILE UNUI ȘOFER CĂTRE UN MOTOCICLIST
1. Mergi cu o viteză rezonabilă.
2. Dacă te apropii prea repede, îmi va fi greu să te observ în oglinzi.
3. Fă-te vizibil purtând echipament de protecţie reflectorizant şi aprinzând farul.
4. Depăşeşte regulamentar, adică pe partea stângă.
5. Păstrează o distanţă sigură faţă de maşina mea şi mai ales nu rula în unghiul „mort”.
6. Nu ambala inutil motorul când staţionăm la semafor.
RUGĂMINȚILE UNUI MOTOCICLIST CĂTRE ȘOFERI
1.Asigură-te temeinic înainte de a opri, de a vira sau de a schimba banda.
2. Şi în niciun caz nu întoarce pe linia continuă.
3. Păstrează banda în viraje.
4. Asigură-te înainte de a deschide portiera – lucru valabil chiar şi pentru cei care te însoţesc.
5. Hai să păstrăm împreună şoselele mai curate: nu arunca gunoaiele pe geam, nici măcar mucurile ţigărilor.” ( sursă: https://evz.ro/eterna-rivalitate-din-trafic-rugamintile-unui-motociclist-catre-soferi.html )
Așadar, probleme în trafic dintre șoferii de autoturisme și cei de motociclete sunt frecvente, iar cheia soluționării acestora este respectul, dar și răbdarea și înțelegerea.