Posted on

Cum îngrijim tapițeria din piele?

Bine ați revenit la un nou articol pe blogul LocalizareAuto.ro!

Continuăm seria articolelor cu sfaturi pentru îngrijirea autovehiculelor pe care le conducem și care ne fac viața mai ușoară. Dacă în articolul anterior v-am făcut recomandări despre îngrijirea exterioară a mașinilor, despre piesele de schimb, de această dată am ales să vă aducem în prim plan detalii despre îngrijirea tapițeriei din piele. 

Pielea trebuie curățată o dată la trei luni pentru a păstra materialul strălucitor, fără pete și protejat. Excepția apare dacă mașina dvs. petrece mult timp în lumina directă a soarelui. În acest caz, curățați tapițeria din piele la fiecare două luni. Desigur, dacă copiii, animalele de companie sau propriile obiceiuri duc la murdărirea interiorului din piele al mașinii dvs., va trebui să curățați și mai des. 

Indiferent de frecvența cu care curățați tapițeria auto din piele, utilizați următoarele sfaturi pentru a obține cele mai bune rezultate:

  1. Evitați substanțele chimice care dăunează pielii

Dacă doriți ca pielea de pe scaunele auto să rămână moale și să arate bine, este important să evitați substanțele chimice care se știe că deteriorează pielea: acetonă, alcool, petrol.

De asemenea, evitați substanțele abrazive, inclusiv cele ușoare, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, deoarece acestea pot deteriora suprafața și pot estompa culoarea. Substanțele chimice dure sunt chiar mai periculoase, deoarece fac ca suprafața pielii să devină fragilă și să se crape.

  • Pulverizați mai întâi soluția de curățare pe o cârpă

Întotdeauna pulverizați soluția de curățare pe cârpă și nu direct pe tapițeria din piele. Dacă pulverizați direct pe scaune, soluția riscă să intre în perforații sau cusături, ori în alte crăpături. 

  • Utilizați o perie cu păr moale pentru curățarea scaunelor din piele

Când o cârpă pur și simplu nu va face față pentru a curăța zonele murdare, veți avea nevoie de o perie cu păr moale. Va trebui să frecați în mișcări ușoare circulare. Atenție, periile dure vor risca să zgârie suprafața.

  • Folosiți un prosop din microfibră

Pentru o atingere cât mai blândă, dacă murdăria de pe tapițerie din piele nu este prea multă și nu necesită o perie, folosiți întotdeauna un prosop din microfibră.

Nu folosiți niciodată cârpe obișnuite sau prosoape de hârtie pentru a șterge  scaunele din piele, deoarece acestea sunt foarte abrazive. Deși par moi la atingere, fibrele lor dure vor lăsa zgârieturi și vor decolora materialul.

  • Alegerea unei soluții de curățat de înaltă calitate

Pentru o curățare fără probleme alegeți soluții de înaltă calitate special destinate pentru curățat pielea. Astfel de soluții sunt  concepute pentru a hidrata, revigora și proteja pielea, care va arăta grozav de-a lungul anilor.

Cum scoateți petele de apă?

Petele de apă creează un contur întunecat pe piele care nu iese cu o curățare normală. În schimb, le puteți îndepărta cu o cârpă umedă. Asigurați-vă că apa în care înmuiați cârpa este la temperatura camerei și frecați cât mai ușor posibil pentru a uda întreaga zonă afectată în mod uniform. 

Cum scoateți petele de grăsime? 

Dacă grăsimea pătrunde în piele, aceasta va lăsa o pată uleioasă. Pentru a elimina această substanță problematică, trebuie mai întâi să îndepărtați cât mai multă grăsime cu o cârpă moale. Apoi, puteți presăra amidon de porumb sau pudră de talc neparfumată pe locul petei pentru a lăsa să se înmoaie restul de grăsime. Lăsați-l să stea cel puțin câteva ore sau chiar peste noapte înainte de a aspira totul și de a verifica locul. Repetați de câte ori este necesar pentru a îndepărta complet grăsimea.

Cum scoateți petele de ulei?

Uleiul seamănă mult cu grăsimea, cu excepția faptului că se scurge în piele mult mai repede, mai ales în secțiunile perforate. Va trebui să acționați rapid pentru a șterge uleiul imediat ce se varsă pentru a avea cele mai mari șanse de a îndepărta complet petele. 

Acestea sunt sfaturile pe care le-am primit de la specialiști și le-am împărtășit cu dumneavoastră. Ne dorim să vă fie de folos și vă invităm să ne stați aproape pentru a fi la curent cu cele mai noi articole și informații utile!