Bine v-am regăsit!
Ne bucurăm că ne sunteți alături și astăzi și vă invităm la o nouă discuție. De această dată dorim să abordăm un subiect de interes mondial în această perioadă. Este vorba despre o criză la nivel internațional care a afectat mai multe domenii cheie și companii multinaționale. Criza microcipurilor folosite în majoritatea domeniilor bazate pe tehnologie, de la electrocasnice, gadget-uri și până la industria auto, a fost cauzată de mai mulți factori și accentuată de pandemia de coronavirus. Această criză afectează puternic și producerea aparatelor GPS deoarece microcipurile sunt componente vitale pentru aceste aparate.
Problemele provin dintr-o multitudine de factori, producătorii de autovehicule concurând cu industria electronicelor de larg consum pentru aprovizionarea cu cipuri. Consumatorii s-au aprovizionat cu laptopuri, console de jocuri şi alte produse electronice în timpul pandemiei, creând un deficit de cipuri pe tot parcursul anului 2020. De asemenea, oamenii au cumpărat mai multe maşini decât se aşteptau oficialii din industrie în primăvara anului trecut, tensionând în continuare aprovizionarea. Toate aceste situații au dus la crearea și accentuarea acestei crize, care a afectat atât giganții din domeniul auto și cel al tehnologiei, cât și multe alte domeniii conexe, precum este cel al monitorizării auto prin intermediul aparatelor GPS.
La începutul anului, compania japoneză Honda a anunțat că oprește temporar activitatea în fabrica sa din Swindon, un oraș în sudul Angliei. Nu din cauza Brexitului sau a coronavirusului, ci din cauza lipsei de microcipuri. Același motiv a fost invocat și de Volkswagen atunci când a anunțat că va produce cu o sută de mii mai puține mașini în primul trimestru al acestui an. Și compania Ford a fost nevoită să își reconsidere strategia de producție, O situație similară s-a înregistrat și la fabrica Dacia. Aici mai putem adăuga companii precum Apple, Samsung, Flex, Huawei, Panasonic Corp, Yamaha Corp și Xiaomi. Toate acestea au înregistrat pierderi semnificative, iar problema continuă să se accentueze.
În urma unor discuții cu cei de la Teltonika, firmă producătoare a aparatelor GPS pe care noi le comercializăm, am aflat că această situație s-a resimțit considerabil în producerea aparatelor crescând costurile de producție, iar unele modele de aparate au ajuns să fie produse în număr limitat.
Este o problemă de interes mondial, pe care o analizăm și o urmărim constant. Prezumțiile specialiștilor nu sunt tocmai încurajatoare, aproximându-se cel puțin încă un an în care situația să fie aproximativ aceeași.
În această situație, singurul lucru ce ne rămâne de făcut este să sperăm că marile firme producătoare de astfel de componente să reușească să găsească soluții pentru ca totul să revină la normal fără să mai afecteze activitatea atâtor companii din întreaga lume.
Curând vom reveni cu articole pe diferite subiecte de interes pentru noi, sperăm că și pentru dumneavoastră!