Posted on

Cine poate deține un permis de conducere auto?

Bine ați venit la un nou articol de pe blogul LocalizareAuto.ro

„Cine poate deține un permis de conducere auto?” 

Răspunsul acestei întrebări pare unul banal și deja arhicunoscut, dar lucrurile nu stau chiar așa cum bănuim. „Oricine are minim 18 ani” am putea fi tentați să spunem. Nu sunt departe de adevăr, dar sunt câteva excepții. Majoritatea acestor excepții țin de domeniul medical. Persoanele care nu obțin avizul medicului nu au posibilitatea de a începe școala de șoferi. 

Înainte de a vă elibera permisul de conducere, autoritățile trebuie să verifice dacă, din punct de vedere medical, sunteți apt să conduceți. De asemenea, ar putea fi nevoie să efectuați un control medical ori de câte ori vă reînnoiți permisul de conducere sau după ce împliniți o anumită vârstă. În cazul șoferilor de camion sau de autobuz, controalele medicale se efectuează o dată la 5 ani.

„Cum se poate obține permisul de conducere?”

În regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice din 04.10.2006 sunt specificate o mulțime de detalii despre procedura de obținere a permisului de conducere și care sunt criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat. 

Persoana care solicită examinarea în vederea obţinerii permisului de conducere trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

  • să aibă vârsta de cel puţin 16 ani împliniţi, pentru subcategoriile A1 şi B1;
  • să aibă vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi, pentru categoriile A, B, BE, C1, C1E şi Tr;
  • să aibă vârsta de cel puţin 21 de ani împliniţi, pentru categoriile C, CE, D, DE, Tb şi Tv, precum şi pentru subcategoriile D1 şi D1E;
  • să fie aptă din punct de vedere medical pentru conducerea autovehiculelor din categoriile şi subcategoriile pentru care solicită examinarea;
  • să nu fi fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau de omor, lovire ori vătămare cauzatoare de moarte, vătămare corporală gravă, tâlhărie sau de furt al unui autovehicul;
  • să facă dovada că îndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 116 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, în cazul în care a fost condamnată printr-o hotărâre judecătorească definitivă, pentru una dintre infracţiunile prevăzute la lit. e);
  • să fie aptă din punct de vedere psihologic pentru a conduce autovehicule sau tramvaie pe drumurile publice.

Examenul pentru obţinerea permisului de conducere constă în:

  • proba teoretică, de cunoaştere a reglementării circulaţiei rutiere, a noţiunilor elementare de mecanică şi a noţiunilor de prim ajutor. Examinarea la proba teoretică se poate face, în condiţiile legii, în limba minorităţii naţionale sau într-o limbă de circulaţie internaţională, potrivit solicitării celui examinat;
  •  proba practică de conducere a autovehiculului în traseu, corespunzătoare categoriei de permis solicitat, cu excepţia categoriei A şi subcategoriei A1, pentru care se verifică numai îndemânarea în conducere în poligoane special amenajate.

Persoana cu handicap fizic poate susţine examenul pentru obţinerea permisului de conducere pentru categoriile A şi/sau B dacă autovehiculul utilizat la examinare este adaptat infirmităţii acesteia.

Examinarea candidaţilor care solicită obţinerea permisului de conducere pentru mai multe categorii sau subcategorii se va efectua în zile diferite, pentru fiecare categorie sau subcategorie în parte.

Acestea sunt cele mai frecvente întrebări legate de permisul de conducere și ne-am dorit să construim un articol pe baza acestora. Permisul de conducere este un element esențial în viața multora dintre noi, acesta fiind baza chiar și a unor meserii populare. 

Urmează să mai postăm un articol pe această temă. Vă invităm să ne stați aproape și să citiți articolele noastre pentru a vă informa legat de subiectele care sunt de interes pentru dumneavoastră.