Posted on

Ce este o mașină electrică?

Bine ați venit la un nou articol de pe blogul LocalizareAuto.ro!

Așa cum deja v-am obișnuit, ne place să  abordăm subiecte diverse și să diversificăm paleta articolelor pe care le regăsiți pe blogul nostru. De această dată ceea ce ne dorim să aducem în atenție mașinile electrice. Achiziția acestora a luat amploare în ultimii ani și au devenit un subiect care a împărțit șoferii în două mari categorii: cei care sunt pro achiziționarea și utilizarea acestor și cei care consideră că acestea nu sunt o variantă bună pe șosele. 

O mașină electrică primește tracțiune de la motoarele electrice. Această energie este stocată în sisteme reîncărcabile, baterii care consumă apoi energia stocată în timpul deplasării lor. Motorul unei mașini electrice poate fi cu curent alternativ sau cu curent continuu. Cea mai avansată tehnologie în mașinile electrice astăzi este bateria litiu-ion. Mașinile hibride plug-in sunt mașini electrice, care combină un motor electric cu un motor cu combustie.

Mașina electrică nu are cutie de viteze sau ambreiaj. Mașinile electrice nu au cutie de viteze sau ambreiaj, așa că se conduc precum mașinile cu cutie automată. n cazul mașinii electrice lipsesc zgomotul și vibrațiile, conducerea fiind lină. Acest lucru se datorează faptului că motorul său este practic imperceptibil.

Câteva dintre avantajele unei mașini electrice sunt:

  • Sunt mai silențioase. Ele sunt mai puțin poluante atât din punct de vedere al poluării globale, cât și al celor locale. Pot fi reîncărcate în garajul casei, la locul de muncă, într-un centru comercial unde există un punct de încărcare. De asemenea, se reîncărcă în timpul deplasării vehiculului ( la frânare). Se alimentează cu o sursă de energie regenerabilă și durabilă. Mașinile electrice recuperează energia de la frânare, reîncărcându-și bateriile (în aceste cazuri motorul electric funcționează ca un generator electric, recuperând o parte din energia cinetică).
  • Motoarele electrice sunt mai compacte, mai ușoare și mai simple. Prin faptul că nu ard combustibil, acestea nu necesită un circuit de refrigerare sau ulei. 
  • Motoarele electrice se întrețin ușor datorită simplității lor mecanice.
  • Costul energetic pe kilometru al încărcării electrice este unul mic
  • Revizia unei mașini electrice costă în jur de 150 de lei, deoarece nu are multe din componentele mașinilor clasice.
  • Cheltuielile cu întreținerea unei mașini electrice sunt de 10-15, chiar 20 de ori mai mici decât cheltuielile pentru o mașină pe combustie. Pur și simplu, la revizia anuală, nu veți schimba ulei, filtre, curele de transmisie, iar banii pe toate acestea vor rămâne în buzunarul dumneavoastră.
  • Pentru mașina electrică nu plătiți impozit, iar curentul e cel mai ieftin carburant.

Câteva dintre dezavantajele unei mașini electrice sunt:

  • Mașinile electrice se bucură de o autonomie mică. Pe viitor, pe măsură ce tehnologia acumulatorilor avansează, autonomia se va îmbunătăți.
  • Investiția inițială este de obicei mai mare, dar pe termen lung este amortizată, deoarece economisește combustibil, bani pe întreținere, printre altele.
  • Bateriile se deteriorează puțin odată cu utilizarea lor și au o durată lungă de viață. De fapt, durata de viață a bateriei este întotdeauna mai lungă decât cea a vehiculului. Viteza nu este o problemă pentru mașinile electrice.  

Așadar, mașinile electrice sunt o inovație în domeniul auto. Acestea prezintă și avantaje semnificative, dar și dezavantaje pe care trebuie să le luăm în seamă. Pentru a putea care este tipul de mașină cel mai potrivit, următorul articol pe care îl vom posta se va baza pe o comparație între cele două. Vă invităm să ne fiți alături în continuare!