Bine v-am găsit la un nou articol pe blogul LocalizareAuto.ro!
„Ce probleme ale mașinii este recomandat să fie rezolvate exclusiv la service-ul auto?” este întrebarea care stă la baza acestui articol.
Cu siguranță v-ați gândit de multe ori ca puteți să faceți anumite reparații la mașină singuri, fie că e vorba de schimbatul uleiului, de un bec ars, de o bujie uzată sau poate de schimbarea plăcuțelor de frână ori a unui filtru uzat. Sunt doar cateva exemple de lucrări pe care este posibil să vă descurcați să le realizați fără ajutorul unui mecanic auto.
Totuși, dacă nu sunteți siguri că vă descurcați, vă recomandăm să mergeți la un service auto, chiar și pentru probleme minore. Pentru probleme mai importante, cum ar fi cele care afectează motorul sau cele care țin de siguranța mașinii, trebuie în mod obligatoriu să lăsați masina pe mâna profesioniștilor.
Astăzi vă vom arăta care sunt acele reparații pe care trebuie să le rezolvați la un service auto specializat.
- Diagnosticarea mașinii
În ziua de azi, oricine își poate cumpăra o interfață cu care se poate conecta la calculatorul mașinii și o aplicație care citește erorile care apar în bord, însă dacă nu aveți anumite cunoștințe pentru a înțelege de ce au apărut și mai ales ce e de făcut, nu încercați să remediați singuri problema.
De multe ori codurile de eroare sunt neclare și necesită echipamente suplimentare, dar mai ales multă experiență în domeniu. Un service auto dispune de echipamentele și metodele de testare cele mai bune pentru a stabili cu exactitate ce probleme are mașina.
- Reparații la motor
Orice reparație la motor trebuie să fie făcută strict de mecanici care se pricep foarte bine la asta. Chiar dacă știți cum funcționează motoarele nu vă recomandăm să vă atingeți de motor.
Motoarele au toleranțe reduse, care necesită un cuplu exact de fixare, conțin foarte multe piese, iar dacă e prima dată când desfaceți un motor, șansele să îl montați la loc așa cum este corect sunt aproape nule. De altfel și piesele care nu sunt montate într-un service autorizat își pierd garanția oferită de producator, de aceea este mai bine sa nu riscați nimic și să lăsați totul pe mâna profesioniștilor.
- Schimbatul anvelopelor
Poate părea o operațiune ușoară, însă schimbarea anvelopelor nu poate fi făcută fără scule pentru vulcanizare. Nu ne referim aici la schimbarea roților, ci la înlocuirea anvelopelor, care implică ți o reechilibrare și o verificare a uzurii.
Aceste operațiuni trebuie făcute neapărat într-o vulcanizare, pentru ca e nevoie de un echipament specific pentru dejantat și echilibrat. De asemenea, prezoanele au anumit cuplu recomandat de strângere, cuplu care trebuie respectat pentru a evita uzură prematură a filetului și pentru a nu forța jantele.
- Încărcarea cu freon
Instalația de aer condiționat a mașinii poate fi încărcată doar cu ajutorul unei stații de încărcare dedicată. Dacă vă imaginați că o să găsiți un kit de încărcare la un magazin de piese auto, trebuie să știți că aerul conditionat din mașină face parte dintr-un sistem închis etanș, reîncărcarea putând fi realizată numai cu echipamente speciale, care verifică inclusiv această etanșeitate.
Sistemele de climatizare pierd anual 10-15% din cantitatea de freon, iar o stație de reîncarcare a freonului poate detecta orice problemă a instalației de climatizare.
- Reparația la suspensie sau direcție
Direcția și suspensia sunt două mecanisme esențiale pentru mașina ta. Acestea fac legătura dintre roți, caroserie și motorul mașinii și reprezintă o parte extrem de importantă din întregul sistem de mobilitate și siguranță
Așadar, recomandarea este să vă lăsați mașina pe mâna profesioniștilor.