Când ești răspunzător de o afacere, există mari șanse, ca mai devreme sau mai târziu să întâmpini cazuri în care angajații sau colegii să se comporte controversabil din punct de vedere moral. Furtul este un fenomen prezent în societate încă de la începutul istoriei omenirii. Încerci din răsputeri să elimini această activitate frauduloasă, dar te-ai gândit vreodată ce motivează oamenii să-și însușească bunuri care aparțin altora? Am căutat răspunsuri și am găsit un studiu interesant, care oferă o explicație simplă la această întrebare.
Ce face pe cineva mai probabil să fure și să se simtă justificat în a face acest lucru? Lipsa alimentelor este o scuză suficientă pentru a fura mâncare? Neavând destui bani să plătească facturile fac furtul să pară acceptabil din punct de vedere moral?
Un nou studiu relevă ceva surprinzător cu privire la ceea ce îi motivează pe oameni să fure – și nu înseamnă neapărat să fii sărac sau să nu ai destule alimente sau bani. Conform cercetării, dinamica care influențează oamenii să-și schimbe standardele morale este sentimentul de a se simți deprivați financiar. Acest sentiment poate fi atins în numeroase moduri diferite de oameni, iar studiul sugerează că este un fenomen mult mai răspândit decât am crede.
Pe parcursul a cinci experimente, echipa de cercetare a constatat că sentimentul de lipsă financiară este declanșatorul unei serii de comportamente imorale – de la furtul simplu până la deturnarea de fonduri. Aceste rezultate sunt valabile în ciuda faptului că oamenii, în general, sunt convinși că este puțin probabil să se comporte în mod necinstit, indiferent de situația lor financiară.
Adam Alter, profesor asistent de marketing la Universitatea din New York și co-autor al studiului, a spus că “oamenii care au fost făcuți să se simtă privați, chiar și pentru scurt timp, aveau mai mari șanse să trișeze pentru valori mici”, un exemplu este furtul de la locul de muncă, fie că este vorba de bani din sertarul casei de marcat, fie de consumabile de la birou.
Dar senzația de lipsă financiară nu afectează numai oamenii dezavantajați din societate. Alter spune că oamenii bogați se pot simți inferiori atunci când se compară cu semenii mai bogați. “Oamenii bogați se confruntă cu oameni și mai bogați, deci siguranța financiară pe termen lung nu garantează că nu vor avea niciodată stări tranzitorii de deprivare”, afirmă Alter.
Oamenii se simt, de asemenea, nemulțumiți financiar atunci când compară situația lor actuală cu cea anterioară în care au avut mai mulți bani – chiar dacă au destui bani în prezent de a trăi confortabil. Potrivit acestui studiu, cei care au pierdut 50% din bunurile lor în timpul recesiunii, probabil o să se simtă privați financiar chiar dacă sunt încă înstăriți. “Oamenii se simt nemulțumiți atunci când își amintesc de un moment în care s-au simțit mai confortabil din punct de vedere material, de exemplu când reflectă asupra trecutului în timpul crizelor economice “, a adăugat Alter.
Alter spune că efectele pe care echipa sa le-a observat nu s-au limitat la activități strict de auto-servire precum furtul. Oamenii sunt, de asemenea, mult mai probabil să facă ceva distructiv, cum ar fi ștergerea fișierelor sensibile pe un hard disk de birou, atunci când se simt nemulțumiți financiar.
Cercetarea ne ajută să înțelegem modul în care evoluează conduita în funcție de circumstanțe: comportamentul moral se schimbă odată cu alternarea standardelor morale și nu suntem conștienți de cât de frecvent ne schimbăm standardele morale. Chiar și lipsa financiară pentru o perioadă scurtă poate declanșa o modificare în standardele morale.
Această predispoziție a condiției umane de schimbare a standardelor morale face ca înțelegerea motivului care declanșează un comportament discutabil să fie foarte grea. Foarte rar fac oamenii obișnuiți ceva doar pentru că ar putea, iar creierul uman repede elaborează o justificare pentru faptele noastre, chiar dacă nu conștientizăm acest lucru.
Așadar, noi oferim managerilor de flote auto soluții care să îi ajute să stopeze furturile!