Posted on

Mit sau realitate?

Bine ați revenit pe blogul LocalizareAuto.ro 

După cu probabil deja știți, am început o nouă serie de articole despre îngrijirea autovehiculelor și cum putem evita ca părți ale acestora să se deterioreze. De ce  este atât de important? Oricum mașinile se strică,nu?  Acestea ar putea fi câteva dintre întrebările la care vă puteți gândi în raport cu sfaturile despre îngrijirea mașinilor, dar lucrurile nu sunt, nici pe departe, atât de simple. Autovehiculele, indiferent de tipul lor, necesită o îngrijire specifică, iar atenția la detalii poate fi cea care ne salvează din situații neplăcute. 

De această dată, am dori să analizăm o parte dintre lucrurile pe care le întâlnim pe rețelele de socializare ca propuneri care să ușureze munca în îngrijirea mașinilor. Este important să vedem dacă acestea sunt cu adevărat folositoare. 

Primul trend despre care ne-am amintit este cel în care se aruncă o cantitate mare de apă fierbinte pe parbrizul înghețat sau plin de zăpadă. Deși la prima vedere poate părea o idee bună, acest lucru nu este nici pe departe adevărat. Din cauza diferenței foarte mari de temperatură, a contactul cu apa fierbinte parbrizul cedează și se sparge. Iar crăpăturile sunt de dimensiuni considerabile. În cele mai multe cazuri, parbrizul trebuie înlocuit după o astfel de încercare de a dezgheța mașina mult mai repede. 

Tot legat de dezghețarea mașinii pe timp de iarnă, există convingerea că un spray pentru dezghețare poate rezolva problema ușilor înghețate. Puteți strica motorașele electrice ale geamurilor, chederele și chiar sticla geamurilor laterale dacă încercați să le deschideți atunci când sunt înghețate. Chiar dacă dați cu spray pentru dezghețare tot nu este o garanție că geamurile se vor deschide imediat. După ce ați folosit spray-ul, este nevoie să curățați geamurile de gheață și să așteptați un timp mai îndelungat ca să vă asigurați că acestea se vor deschide fără probleme. 

Un alt mit este legat de spălarea mașinii cu detergent de vase sau rufe. Deși poate suna ca o metodă foarte bună de a economisi, spălatul automobilului cu detergent de vase sau haine dăunează polishului mașinii. În loc să contribuiți la degradarea vopselei și accentuarea ruginii, este bine să plătiți puțin mai mult pentru lichidul de spălat auto. Este special conceput pentru a nu îndepărta stratul protector de ceară.

Un aspect despre care se discută des la capitolul întreținerea mașinii este și schimbul de ulei pe care trebuie să îl efectuam periodic. „Schimbă uleiul de motor la fiecare 5000 km”

Acest mit are și un pic de adevăr în el. Totul este în funcție de tipul de ulei pe care mașina ta rulează. Uleiul de motor convențional tinde să se degradeze mai repede decât uleiul cu mix de sintetic sau 100% sintetic. Schimbatul uleiului de motor la fiecare 5000 km se aplica în trecut. În secolul 21, uleiul de motor poate să țină până la 10 000 – 12 000 km. Ceea ce este bine să înțelegem este faptul că tehnologia avansează continuu, iar odată cu ea motoarele mașinilor devin mai eficiente și implicit uleiul de motor este îmbunătățit.

În căutarea miturilor sau a realităților legate de felul în care este bine să se îngrijim mașinile, am descoperit mai multe păreri populare în rândul șoferilor care au fost dezmințire de către profesioniști. De  aceea, am ales să publicăm și săptămâna viitoare un articol pe aceeași temă. 

Dacă v-am făcut curioși, vă invităm să citiți și restul articolelor deja postate, dar și să stați cu ochii pe blogul nostru pentru a fi la curent cu noutățile.