Posted on

Top 3 lucruri pe care nu le știați despre aparatele GPS.

Bine ați revenit pe blogul nostru!

Revenim cu un articol menit să îți satisfacă curiozitățile despre aparatele GPS și ceea ce pot face ele. Am adunat o serie de informații mai puțin cunoscute publicului larg. 

Ce este un aparat GPS?

Global Positioning System este un sistem global de navigație prin satelit și unde radio. Sistemul GPS este o rețea de sateliți care orbitează în jurul Pământului în puncte fixe deasupra planetei, transmițând semnale tuturor receptorilor aflați la sol. Aceste semnale conțin un cod de timp și un punct de date geografice care permit utilizatorului să primească poziția exactă în care se află, viteza și ora din orice regiune de pe planetă. GPS funcționează în orice condiții meteorologice, oriunde în lume, 24 ore pe zi.”

Cine a inventat aparatele GPS?

Primul sistem GPS, „Jones Live Map”, a fost inventat de J.W. Jones, în 1909

Care este istoricul utilizării aparatelor GPS?

Dispozitivul a fost primul sistem de ghidaj pentru automobiliști ce consta din mai multe discuri imprimate cu hărți care îi arăta șoferului direcția prin manevrarea unor cadrane speciale. Discurile acopereau 100 de mile de drumuri cunoscute, cartografiate de The Touring Club of America. La fiecare 100 de mile, discul trebuia schimbat. Până în 1919, sistemul inventat de Jones, acoperea peste 500 de rute din S.U.A., de la New York la Los Angeles. La începutul anilor ’40, Marina Regală Britanică dezvoltă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sistemele de radionavigație la sol, LORAN și Decca Navigator.

Ideea implementării GPS a venit odată cu lansarea navei spațiale sovietice Sputnik în 1957, care a fost proiectat inițial pentru aplicabilitate în domeniul militar în anii 1960, la începutul Războiului Rece. Doi fizicieni americani, William Guier și George Weiffenbach, de la Applied Physics Laboratory (APL), au decis să monitorizeze transmisiile radio ale satelitului Sputnik. Aceștia au realizat că, datorită efectului Doppler, puteau localiza punctul satelitului în orbită, precum și locul utilizatorului cunoscându-l pe cel al satelitului.

Primul sistem de navigație prin satelit, Transit, folosit de Marina SUA, a fost testat cu succes în 1960. Alcătuit dintr-o constelație de cinci sateliți, putea furniza o poziționare ce se actualiza o dată pe oră.

Între 1978 și 1985, sistemul GPS s-a dezvoltat rapid pentru scopuri militare, cu un total de 11 sateliți de tipul Block I. Din 1983, utilizarea sistemului GPS se face și în scopuri civile, cu aplicabilitate în domeniul aviatic și cel naval.

În anul 1989 s-au lansat primii sateliți Block II, iar în 1993, SUA a lansat pe orbită cel de-al 24-lea satelit Navstar, care a completat o rețea de 24 de sateliți, cunoscută acum sub denumirea de Sistem de Poziționare Globală, sau GPS. Un număr de 21 de sateliți erau activi în permanență, iar alți 3 erau de rezervă. Sistemul a devenit în totalitate operațional în anul 1995.

În prezent, tehnologia a evoluat enorm. Aparatele GPS sunt folosite la scară largă, în mai multe domenii. 

Curiozitățile pe care le-am dezbătut sunt legate de istoricul aparatelor. Așa cum se întâmplă cu majoritatea dispozitivelor pe care le folosim frecvent, istoria acestora nu este atât de cunoscută. 

Pregătim și alte articole care să facă cunoscute și mai multe informații despre aparatele GPS! Vă invităm să stați cu ochii pe site-ul nostru pentru a fi la curent cu toate noutățile.