Posted on

Care sunt anvelopele pe care trebuie să le alegem?

Bine v-am regăsit pe blogul LocalizareAuto.ro.

Continuăm seria articolelor informative despre modul în care trebuie îngrijite autovehiculele. Atunci când se discută despre achiziția unei mașini, indiferent de scopul pentru care este  achiziționată, un factor important în această decizie costul întreținerii. Pentru majoritatea oamenilor, mașina  este una dintre cele mai importante cheltuieli. Suntem de părere că putem ajuta autovehiculele să își mențină calitatea o perioadă mai lungă de timp. Bineînțeles, nu poate fi exclusă calitatea materialelor și toate detaliile legate de producția mașinii respective. 

Subiectul la care ne-am oprit pentru acest articol este legat de tipul de anvelope pe care este bine să le alegem în funcție de sezon. 

Despre anvelopele dedicate special sezonului rece sau celui cald auzim discutându-se frecvent la finalul fiecărui sezon. Legal, fiecare conducător auto este obligat să își schimbe anvelopele pentru ca acestea să fie potrivite condițiilor meteo și cele ale carosabilului. De aceea, la începutul iernii și anotimpului cald, se fac cozi interminabile la vulcanizări pentru a fi schimbate anvelopele. 

Un tip de anvelope despre care nu se discută atât de des sunt cele „all season”. Acestea vin „la pachet” cu o serie de avantaje și  dezavantaje. Avantajele evidente sunt legate de comoditatea de a folosi aceleași anvelope pe întreg anul, de a putea circula pe orice fel de carosabil fără să fie acestea un impediment. 

Întrebarea importantă rămâne însă: este un set de anvelope pentru toate anotimpurile la fel de sigur și performant precum un set de sezon, fie el de iarnă sau de vară. Răspunsul l-am găsit în urma căutării informațiilor printre specialiștii în domeniu. Astfel, am aflat că anvelopele „all season”:

  • Au performanța scăzută.

Acest fapt se datorează în special compoziției diferită a cauciucului prezentă într-un pneu all season, care are și siliciu în el, în comparație cu cel al unui pneu de vară, unde nu este prezent. Asta conferă pneurilor „all season” moliciune pe timpul iernii și  le ajută să nu înghețe, însă pe timpul verii asta le face instabile și să se uzeze mult mai rapid.

  • Durata de folosire pe o perioadă mare de timp este mai mică.

Din același motiv, prezența siliciului în anvelopele „all season” le face să fie foarte moi în timpul verii, ceea ce duce la o uzură a lor mult mai intensă într-o perioadă scurtă de timp. Asta înseamnă că dacă folosiți mașina intens pe perioada verii, vă puteți trezi cu setul de anvelope „all season” uzat rapid și să fiți nevoiți să cumpărați altul, în comparație cu cazul în care foloseați avelope de vara, care nu se uzează la fel de intens într-o perioadă scurtă de timp.

Așadar, opțiunea anvelopelor „all season” comparativ cu cea de a utiliza anvelope dedicate fiecărui sezon, vine cu o serie de dezavantaje pe care nu le putem neglija. 

Decizia legată de anvelopele cu care sunt dotate mașinile aparține fiecărui conducător auto, dar este necesară o informare temeinică înainte de a fi luată. 

Domeniul nostru de activitate nu este cel al anvelopelor auto, așadar, nu putem veni cu o recomandare fermă, dar ne bazăm pe specialiștii pe care i-am consultat în ceea ce am scris în cadrul acestui articol. 

Vă mulțumim că ne-ați fost alături și vă  promitem și mai multe articole de acest fel.